dijous, 13 de març del 2014

Després de tres segles en els quals el català no va tindre la seua millor època, com veiem a l'entrada anterior, per fi ens adentrem en un segle que serà molt més favorable.

A Europa aparegué un nou moviment artístic: el Romanticisme. La seua aparició als Països Catalans ocasionà un nou interés per la llengua, per la literatura, el passat medieval i la cultura i el folklore popular.

De forma paral·lela sorgeix a Catalunya un moviment que intentava recuperar la identitat catalana quasi perduda als segles anteriors: la Reinaxença. Els seus objectius eren: estudiar i divulgar els escriptors clàssics, recollir i divulgar la literatura popular, revitalitzar el conreu de la totalitat dels gèneres literaris, aconseguir un nivell de normalitat per al català i potenciar el prestigi social de la llengua.

Per això van recuperar-se els Jocs Florals, un certamen literari d'origen medieval recuperat per potenciar la presència del català en la vida social i la literatura. Tenien com a lema cantar la fe la pàtria i l'amor. Els discursos pronunciats en les inauguracions eren proclames catalanistes respecte a la nació i la llengua.

Gran importància van tindre en la Reinaxença els escriptors que van començar a fer del català un ús més normal. Fins aquesta data, havien escrit la totalitat de les seues obres en castellà. Els grans escriptors catalans del segle XIX van ser: Àngel Guimerà, Narcís Oller i Jacint Verdaguer. A València i les Illes són Tomás Villarroya i Marià Aguiló, respectivament, els que exerceixen la tasca reivindicativa. 

Com que fins a aquesta època encara no s'havia fixat una normativa del català, ara es demanava que algú exercís aquest paper, però hi havia dues tendències: aquella que defensava el català antic i aquella que defensava el català col·loquial com a model d'estàndard.

Ja al segle XX, el sentiment catalanista es trobava prou desenvolupat per a exigir una situació cultural i lingüística normalitzada. En 1906 es celebra el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana on es va reivindicar la necessitat d'una normativa única i acceptada per tots i la necessitat d'introduir el català a l'ensenyament.

L'any 1907 es funda l'Institut d'Estudis Catalans que tenia com a objectiu la consolidació i recuperació, en tots els àmbits, de la cultura i la llengua catalanes. En 1913 es publiquen, sota les orientacions del filòleg Pompeu Fabra, les normes ortogràfiques del català modern. Aquesta llengua havia de complir una sèrie de requisits: eliminar els barbarismes i recuperar el prestigi d'altres llengües de cultura, ser clara i apta per tal de transmetre el pensament, ser harmònica amb les altres llengües romàniques, reflectir la llengua parlada i representar tots els dialectes. En definitiva, es volia, i es va a aconseguir, crear una llengua nacional apta per a tots els usos.

Però no tot era tan fàcil, sense un suport polític adequat no hi havia oficialització de la normativa nova ni llengua oficial. Per això es va crear la Mancomunitat de Catalunya l'any 1914, que encara que tenia poca capacitat de govern, va poder desenvolupar una tasca cultural prou important d'impuls del català en l'ensenyament, institucions, administració...

La bona època no podia durar eternament i amb la dictadura de Primo de Rivera, el català tornà a ser prohibit. Per sort, l'any 1931 es va proclamar la II República i Catalunya recupera les institucions pròpies i assoleix més autogovern encara amb l'Estatut d'Autonomia de 1932. Per fi el català es restableix com a llengua oficial.

Al llarg del segle XX el català va recuperant l'oficialitat però no acaba de normalitzar-se i es mantenia la situació diglòssica. En molts àmbits continuava siguen el castellà la llengua de cultura i tradició. Encara que els catalans llegien molt en castellà, el nombre de publicacions en llengua catalana va augmentar considerablement. Fins i tot en 1931 es creà la primera emissora de ràdio exclusivament en català.

Pareix que de nou el català viu una bona època i s'acosta a poc a poc a allò que va arribar a ser, però com sempre, la situació acaba complicant-se. Aquesta vegada de la mà de la Guerra Civil espanyola i el triomf dels feixistes.

Cartell del centenari dels Jocs Florals



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada