dimarts, 11 de març del 2014



La cort va sofrir una castellanització provocada per la instauració de la dinastia castellana dels Trastàmares. Degut a les guerres, Barcelona va experimentar, a mitjans del segle XV, una decadència considerables. Va ser aleshores quan Valencià va aconseguir aplegar a la seua màxima esplendor.

Encara que el llatí continuava siguen la llengua dels estudis universitaris i dels documents eclesiàstics, la major part de la població desconeixia aquesta llengua i per això es va ampliar l'ús del català. La literatura en llengua catalana va començar a estendre's i es van augmentar el nombre de documents administratius i jurídics també en la mateixa llengua.
Alguns dels escriptors valencians més importants van ser: JoanotMartorell (autor del Tirant Lo Blanch), Ausiàs March o Jaume Roig entre d'altres.

Al segle XV va tindre lloc el Compromís de Casp on Ferran d'Antequera va ser elegit rei i amb la qual cosa s'introdueix la dinastia dels Trastàmares a Catalunya. L'any 1479 es produeix la unió amb Castella que té influències negatives per als Països Catalans, arribà a posar-se en perill l'statu del català com a llengua de cultura.

El català va expandir-se junt amb la corona catalanoaragonesa cap a Grècia, Sicília i Sardenya. A Sicília va divulgar-se de manera extraordinària, tant és així que encara hui dia es continuen utilitzant mots catalans al dialecte sicilià. A Sardenya es va utilitzar com a llengua de comerç i de les classes dirigents. La llengua catalana també va deixar la seua empremta al sard. A Grècia s'usà el català als ducats i encara es poden trobar documents de l'època en aquesta llengua.

La Cancelleria Reial, creada al segle XIII i abolida al XVIII, era l'organisme administratiu de la Corona catalanoaragonesa que va ser creada per Jaume I. Aquesta redactava tota la documentació administrativa en català, aragonés i llatí. La Cancelleria es va convertir amb el temps en el primer centre humanista del territori català i els seus escrivans van crear un model de prosa catalana unificada que va servir com a model de llengua per als documents de l'administració.

A finals del segle XV, es va intentar fer una dignificació de les llengües romàniques a tota Europa perquè calia que foren normativitzades. Gran part d'aquestes llengües van tindre les seues gramàtiques entre els segles XV i XVI, mentre que el català ho va fer al segle XIX.
Tot i això, a l'últim terç del segle XV començaren a publicar-se obres en les quals es reflexionava sobre l'ús del català: Liber elegantorium (Joan Esteve), Regles d'esquivar vocables e mots grosser i pagesívols (Jeroni Pau i Bernat Fenollar) o Brama dels llauradors de l'Horta de València contra lo venerable mossén Fenollar (Jaume Gasull).


Cancelleria Reial

1 comentari:

  1. Rubén has fet un desenvolupament de la història del segle XV magnífic.

    ResponElimina